قهوه تلخ رونوشتی ضعیف از شب‌های برره

مجموعه «قهوه تلخ» به کارگردانی «مهران مدیری» در زمان ساخت خود با حواشی بسیاری روبرو شد. ابتدا بحث سر پخش تلویزیونی آن بود که پس از عدم توافق سازندگان با شبکه سه، پخش سریال از تلویزیون منتفی شد و تهیه کنندگان سریال خود را برای توزیع آن در شبکه نمایش خانگی آماده کردند و با صرف هزینه های هنگفت و حتی قراردادن جوایز میلیاردی طوری برنامه ریزی کردند تا مخاطبان آثار تلویزیونی مدیری، لوح های فشرده آن را هر هفته در قبال پرداخت 2500 تومان پرداخت کنند و در نهایت با پرداخت 75 هزار تومان بتوانند اثر تازه مدیری را به تماشا بنشیند.

برنامه ریزی های سازندگان «قهوه تلخ» با واسطه قرار دادن جان مدیری و تبلیغات هنگفت مجموعه جواب داد و سری اول مجموعه با استقبال خوبی روبرو شد و تهیه کنندگان این مجموعه دلگرم شدند که تا قسمت نود این برد را کرده اند، اما پس از توزیع سری های بعدی، ورق برگشت و دست مدیری در قهوه تلخ رو شد.
مجموعه «قهوه تلخ» رونوشتی ضعیف و تکراری از مجموعه «شب های برره» بود که در زمان پخش خود از تلویزیون مخاطبان بسیاری را جذب کرده بود. این سریال که ماجراهای آن در شهری خیالی می گذشت قصد داشت تلویحا به نقد جامعه بپردازد و البته در این میان گاهی اغراق به حدی زیاد می شد که لودگی جای آن را می گرفت.
این اتفاق در «قهوه تلخ» نیز افتاده است، با این تفاوت که در «شب های برره» جامعه مردمی مورد نقد بود اما در «قهوه تلخ» حاکمان بخشی تاریخی که معلوم نیست چه دوره ای است، نقد می شوند. البته این نقد معلوم نیست که سر به کجا می برد و از کجا سر بر می آورد. چون آدم های قهوه تلخ هرکدام هر کاری دوست دارند انجام می دهند و هرچه دوست دارند بر زبان می آورند تا مخاطب را پای اثرشان نگه دارند.
شخصیت های قهوه تلخ از جهانگیر خان دولو تا بانوی اول دربار و نوچه هایی که دارند، هر کدام به سهم خود دریچه ای از بی ادبی و لغات من درآوری به روی مخاطب باز می کنند تا او را بخندانند و استفاده از برخی لغات دو پهلو و گنگ نیز چاشنی این اثر است.
همچنین علی رغم تلاشی که مدیری داشته، پس از توزیع سری ششم «قهوه تلخ» بسیاری از مخاطبان این اثر به خاطر طولانی شدن و افت کیفی کار، از ادامه آن صرف نظر کردند و باید دید مدیری مخاطبان باقیمانده خود را برای دیدن ادامه کار با چه برنامه ریزی نگه می دارد.
از نکات قابل توجه دیگر در این مجموعه توجه ویژه مدیری به جایگاه زنان است. علی رغم بازی بسیار زیبای الیکا عبدالرزاقی در نقش بانوی اول دربار، زنان این دربار که مشت و نمونه ای از زنان ایران هستند، همه زن هایی فاقد شعور و ادب و متانت هستند و تنها دغدغه شان آوردن فرزند پسر است و در این میان کاترین، همسر فرنگی پادشاه این دربار، الگویی برای زنان ایرانی قرار می گیرد تا با توجه به نظر او لباس بپوشند، غذا بخورند و حتی یاد بگیرند که از عطر استفاده کنند!
شاید قصد مدیری در تصویر این دربار و حوادثی که در آن می گذرد، نشان دادن بی لیاقتی برخی پادشاهان ایرانی بوده است که مثلا پادشاه در ازای علاقه به قطاب بخشی از سرزمین خود را به باد می دهد و یا اطرافیان او فقط به فکر چاپلوسی و به دست آوردن منافع خود هستند. شاید این داستان که البته نسخه اصل تر آن در شب های برره خرج شد، قصد دارد برخی موارد را که در تاریخ بوده است، نقد کند، اما چه بهایی در قبال این نقد پرداخت می شود؟
آیا همه مخاطبان این اثر فقط آن را از وجهه تاریخ نگاه می کنند و یا جذب سایر بخش های سریال نیز می شوند؟ آیا مخاطبان نوجوان این اثر بیشتر به موقعیت های طنز که پر از لودگی و الفاظ زشت است، بیشتر توجه دارند یا آنچه که مدیری قصد دارد در لابلای دیالوگ های غیر مستقیم آنها را به مخاطب برساند؟
چرا در سریال مهران مدیری شخصیت های مثبت اثر که قرار است تاثیر این هجویات را کم کنند، وجود ندارند و مخاطب فقط باید از طریق زل زدن های سیامک انصاری به دوربین متوجه این امر شود؟
علی رغم این که در مجموعه «قهوه تلخ» به برخی از رویدادها و حوادث تاریخی و یا بلاهت پادشاه و اطرافیان آن به خوبی پرداخته شد، این مجموعه با الگوگیری از «شب های برره» ساخته شده و مدیری تلاش کرده است این بار رنگ و لعاب بیشتری به کار ببخشد و با استفاده از دکورهای عظیم و چشمگیر مخاطبان خود را خارج از تلویزیون حفظ کند.

نظرات 10 + ارسال نظر
فاطی سه‌شنبه 25 آبان‌ماه سال 1389 ساعت 12:56 ب.ظ http://ardestany.blogfa.com

سلام گلم.. خوبی عزیز؟.

در روز عرفه، دست های خود را به سوی آن بی نیاز بالا می بریم و پیوسته دعا می کنیم: خدایا! غروب این روز را با غروب گناهانمان یکی گردان.

عید قربان، عیدیست که باید تسلیم بودن و انقیادکامل رو در برابر مولا به منصه ظهور رساند و در این رستاخیز عظیم، که عید بزرگ مسلمانانست، به شکرانه توفیق در انجام دادن مناسک حج و پیروزی در مصاف با شیطان، آخرین ذرات باقیمانده از تعلقات غیرخدایی رو در قربانگاه ذبح کنیم و این روز بزرگ را جشن بگیریم.

عید قربان با نماز و عبادتش، با ذکر و دعایش، با قربانى و صدقات و احسانش
بسترى براى جارى ساختن مفهوم عبودیت و بندگیست . . .


عید قربان عید عبادت و بندگی و عید اطاعت از قادر یکتا برشما تهنیت باد . .

[گل][گل][گل][گل][گل][گل]

فاطی سه‌شنبه 25 آبان‌ماه سال 1389 ساعت 01:00 ب.ظ http://ardestany .blogfa.com

سلام عزیز...
متاسفانه فقط ۱ سیدیشو دیدم که برام جذابیتی نداشت... هنوز بقیشو ندیدم ولی معمولا مهران مدیری کاراش همینتوری شروع میشه و بعد بهتر میشه.
تا اوجایی هم که شنیدم پول خوبی نصیبشون شده..

محمدرضا شجاعی چهارشنبه 26 آبان‌ماه سال 1389 ساعت 10:02 ق.ظ http://www.peiadero.blogfa.com/

درود

نباید آوانگارد بودن او را فراموش کرد.
یک نکته مهم که در اکثر کارهای مدیری قابل ردیابی است تاثیر عمیق همین به قول شما واژگان من درآوردی اوست در کارهایش.
پاچه خواری عبارتی ست که نموداری از واقعیت جامعه بود و امروز شخصیت بیخودی ... و بسیاری مثالهای دیگر

مدیری را و جسارتش را باید ستود و برای موفقیتش دعا کرد

مدیری بی تردید تکرار اندیشه ها و جهان بینی خودش است
یک جورهایی "کیمیایی" طنز ایران

امضا:
شاد باشید، لطفاً.

هوادار اخراجی ها چهارشنبه 26 آبان‌ماه سال 1389 ساعت 03:36 ب.ظ http://havadare-ekhrajiha.blogfa.com/

سلام.
با تصاویری از انتخاب بازیگران اخراجی های 3 بروز هستم.
برای دیدن عکس ها شما را به کلبه حقیرانه خود دعوت می کنم.
عید سعید قربان بر شما مبارک

مرتضی پنج‌شنبه 27 آبان‌ماه سال 1389 ساعت 08:16 ب.ظ http://www.khaterahaee.blogfa.com

سلام ای دوست
صفحه مجازی خط رهایی،مجله ای هنری است
و از عالم سینما این بار در روز تولد اسکورسیزی
نوشته ای دارد.
بیایید و نظرتان را اعلام کنید.
ممنونم از حضورتان...

فاطی چهارشنبه 3 آذر‌ماه سال 1389 ساعت 02:43 ق.ظ http://ardestany.blogfa.com

سلام عزیز...

روز عید غدیر، فقط جشن نیست تا به شادی و کف زدن بگذره. روز چشم دل گشودنه و با همه وجود بیدار شدن. روز بیعته و حمایت از ولایت. روز مبارک باد گفتنه به یمن ولایت و روز شادباش گفتن به ولی عصر(عج) و بیعت مجدد با او. روز سلام و صلواته بر پیامبر(ص) که امتش را رها نکرد. روز سپاسمندی از خداست که در دریای طوفانی و پر غفلت دنیا کشتی نجات ولایت را به سویمان فرستاد. مبارک باد این عید. مبارک باد این بیعت مجدد، مبارک باد ولایت امام عصر(عج ).

خورشید چراغکی ز رخسار علیست
مه نقطه کوچکی ز پرگار علیست
هرکس که فرستد به محمد صلوات
همسایه دیوار به دیوار علیست

عید سعید و بزرگ غدیر بر شما مبارک باد.

در این مورد آپم و منتظر نظر ارزشمندتون.

[گل][گل][گل][گل][گل][گل][گل][گل]

مرتضی پنج‌شنبه 4 آذر‌ماه سال 1389 ساعت 05:42 ب.ظ http://www.khaterahaee.blogfa.com

سلام و ممنون دوست عزیز از حضورت در صفحه ام
امید که باز هم بی دعوت در نوشته هایم نظر گذاری

مرتضی. ا جمعه 5 آذر‌ماه سال 1389 ساعت 03:30 ب.ظ http://www.khaterahaee.blogfa.com

سلام دوست عزیز
با مطلبی در خصوص موسیقی،منتظر نظرت هستم

نوشین(بهرام رادان ستاره سینمای ایر سه‌شنبه 9 آذر‌ماه سال 1389 ساعت 01:44 ق.ظ http://www.bahramradanfans.blogfa.com

ولی اتفاقا چون قهوه تلخ دس گذاشته رو انتقاد دولت مردان...شده ضعیف و ....خیلیم خوبه خیلی عالیه...از قهوه تلخ بهتر نیست...

محمد مهدی سه‌شنبه 9 آذر‌ماه سال 1389 ساعت 06:26 ب.ظ http://www.persianimdb.blogfa.com

سلام
ممنون که کامنت گذاشتی
از وقتی که برادران قاسم خانی با مهران مدیری دعوا کردن دیگه سریالهاش قشنگ نیستن
اون از مرد 2هزار چهره که کپی هزار چهره بود و این هم از قهوه تلخ که کپی برره است
از وقتی هم که مهران مدیری وارد سریال شده خیلی بیخود شده

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد